John Terrapseudoniem van Johnny Henri Terwingen (Mechelen-aan-de-Maas21 juni 1951), is een Vlaamse charmezanger en liedjesschrijver. Hij scoorde verscheidene hits en werkte daarna achter de schermen als succesvol muziekproducent van allerlei bekende Belgische artiesten.

 

Zijn eerste muzikale stappen zette Terra bij The Ramblers, het orkest van zijn oom. Daar werd hij opgemerkt door Robert Bylois. De artiestennaam Terra komt van de samentrekking van de namen van zijn ouders (Terwingen en Ramaekers). John waagde het eerst zijn kans met een Franstalig repertoire met liedjes zoals Adieu en Fille de mes rêves. Daarna kreeg hij de kans om het Nederlandstalige repertoire te proberen waardoor hij bekend werd in Vlaanderen.

In het begin van de jaren zeventig kwam hij in contact met Jan Theys. Deze bracht John dan weer in contact met Jean Kluger. Onder zijn hoede had John verschillende hits zoals Iemand heeft je pijn gedaan, Is er een ander?, Verliefd voor de eerste keer en Als je de taal van de liefde verstaat (muziek Bobbejaan Schoepen). Hierna raakte zijn carrière in het slop.

 

 

In de jaren tachtig maakte hij een comeback bij de Baccarabeker (een muziekwedstrijd waarbij de vijf Vlaamse provincies het tegen elkaar opnamen). Kort daarna volgde zijn grootste hit De dag dat het zonlicht niet meer scheen, dat zeven weken op nummer 1 stond in de Vlaamse Top 10. De groep Arbeid Adelt! maakte een parodie op dit nummer. Hierop ontstond een rel tussen deze groep en John Terra.

In 1982 had Terra een hit met Ik weet niet waarom, een Nederlandstalige versie van het nummer Il cuore è uno zingaro, het winnende lied van het Festival van Sanremo 1971, gebracht door Nicola Di Bari en Nada.

Vanaf het einde van de jaren tachtig trad John Terra meer naar de achtergrond. In 1996 legde hij de microfoon tijdelijk neer en werd producer van verschillende artiesten. Hij was de ontdekker van Dana WinnerPatrick OnziaErik GoossensKim KayLisa Del Bo en Vanessa Chinitor. Voor deze laatste twee zangeressen schreef hij onder meer de inzendingen waarmee zij België vertegenwoordigden op het Eurovisiesongfestival in respectievelijk 1996 en 1999. Terra heeft ook veel liedjes geschreven voor artiesten als YasmineChristoffJo VallyLuc Steeno en Willy Sommers.

In 2008 werd hij bestuurslid van de vzw Vlaamse Podiumartiesten (Vlapo), die zich inzet voor de Vlaamse popmuziek. In 2015 verliet hij de organisatie vanwege de onverenigbaarheid met andere professionele activiteiten.[1] In 2014 werd hij verkozen in de raad van bestuur van auteursrechtenmaatschappij SABAM. In juni 2018 nam hij daaruit ontslag.[2]

John Terra werd in 2012 opgenomen in De Eregalerij van Radio 2.

Bekijk hier enkele videoclips